En kaka om dagen..
Själv är jag förtjust i Amerikanska bakverk och jag har länge velat testa att göra Amerikanska chocolate chip cookies. Ni vet dom är stora choklad kakorna med chokladbitar i, krispiga kanter och mjuka, nästan lite sega i mitten. Äntligen hittade jag ett vettigt recept på dem som jag genast testade och resultatet vart över förväntan! Jag kommer garanterat att göra flera, men kanske en aning mindre nästa gång.
300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)
Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir ganska seg och kola aktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Kakorna ska ha flutit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång. Låt dom svalna och sen kan de ev. förflyttas till kylen med plastfolie över. Ju längre du låter dom bli kalla desto krispigare och sega blir dom. Vill du göra ljusa cookies så tar du bara bort kakaon. Man kan också byta ut chokladen i kakorna mot t.ex. russin, nötter eller nonstop.

300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)
Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir ganska seg och kola aktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Kakorna ska ha flutit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång. Låt dom svalna och sen kan de ev. förflyttas till kylen med plastfolie över. Ju längre du låter dom bli kalla desto krispigare och sega blir dom. Vill du göra ljusa cookies så tar du bara bort kakaon. Man kan också byta ut chokladen i kakorna mot t.ex. russin, nötter eller nonstop.

Andras åsikter:
Postat av: Malin
Postat av: Vic
Postat av: Cleo Zatch
Trackback