Pest eller kolera

"Det är som att välja mellan pest eller kolera"

Pest är en infektion orsakad av bakterien Yersinia pestis. Bakterien finns normalt hos gnagare, men kan under vissa omständigheter även spridas till människan via människoloppan men även sällskapsdjur kan utgöra en reservoar Hos människan kan infektionen leda till olika former - lungpest, böldpest och blodpest, beroende på vilka organ som infekteras. Obehandlad böldpes leder till en dödlighet på 30-90%, obehandlad  lungpest och blodpest leder nästan alltid till döden.

Kolera är en smittsam tarmsjukdom, som inom få dagar kan ge våldsamma diarréer. Sjukdomen orsakas av bakterien Vibrio cholera. Det farliga med kolera är den mycket stora vätskeförlusten, som kan uppstå efter kort tid och en obehandlad kan vätskeförlusten leda till döden inom ett dygn efter sjukdomens utbrott. Smittspridning sker via kontaminerat vatten och bakterien har möjlighet att överleva länge i kallt vatten.

Jag förstår innerbörden med ordspråket ovan. Att välja mellan pest eller kolera är alltså att välja mellan två negativa saker som man absolut inte vill ha att göra med. Men vad säger man om det handlar om två possitiva saker som man absolut vill göra då? T.ex. att jag trivs både med att arbeta på småbarnsavdelningar och syskonavdelningar, men på två helt olika sätt. Det finns ju fördelar och nakdelar med båda avdelningarna, så det är som att välja mellan ................ ? ( skriv gärna svar  )

Andras åsikter:

Lämna din tanke här!

Namn:
Kom ihåg mig!

E-mail: (publiceras inte)

Blogg:

Kommentar:

Trackback