Även djur har känslor

Djur är inte bara djur. Även dem har en personlighet, känslor och egna tankar. Därför tycker jag det är synd att folk behandlar dem som om dem vore mindre värd än sina egna barn och gör sig av med dem så fort djuren gör "misstag" Detta handlar såklart om okunskap hos ägarna så tänk på att istället för att i stundens hetta avliva en katt som t.ex. har börjat kissa utanför kattlådan så tycker jag man kan ta reda på orsakerna bakom beteendet. Här kommer lite matnyttig information ifrån Agria om just katter som tidigare varit rumsrena men nu kissar utanför lådan. Det är faktiskt ett ganska vanligt problem!


 

Varför uträttar katten sina behov utanför toalådan?

Helt plötsligt utan någon varning börjar din rumsrena katt pinka utanför lådan. Ett vanligt beteendeproblem, men varför gör katten så här?

Att spreja urin är en medveten handling och bör inte förväxlas med att katten är pinknödig. Det första man bör göra är att åka till veterinären och kontrollera att katten är frisk. Sjukdomar som kan orsaka tillfälligt pinkande på fel ställen är exempelvis olika urinvägsbesvär, diabetes, livmoderinflammation, förstoppning, diarré, tilltäppta analkörtlar eller mask, som gör att katten kan förlora sin vanligen extrema renlighet.

Är katten frisk, kan man utgå från, att den antingen börjar bli könsmogen, eller att den markerar revir inne eller att den protesterar mot något eller någon. Det kan vara ett sätt för din katt att försöka tala om att den mår dåligt.

 


Vanliga orsaker till protestbeteende kan vara:

- Katten kan vara separerad för tidigt från sin mamma.
- Känner sig ensam, osäker och rädd.
- Är understimulerad.
- Byte av ägare.
- Byte av bostad.
- En ny familjemedlem, oftast en baby eller ett nytt husdjur.
- Många stojande barn i familjen eller andra störande moment, så att katten aldrig lämnas ifred.
- Skiljsmässa i familjen.
- Dödsfall - anhörig eller djurkompis.
- Oroas av utifrån kommande främmande kattdofter.



Problem med kattlådan:

- Lådans placering ( ska ej vara nära kattens matplats).
- Katten vill ha separata lådor för kiss och bajs.
- Lådan är för liten (vill ha svängrum för "stora" saker).
- Typ av lådinnehåll (olika sorters sand eller pellets.)
- Lådan redan använd men inte tömd vid nästa besök.
- Alltför noggrann rengöring av lådan eller tvärtom.

 


Rengöring i och utanför lådan:

Rengör man lådan med medel innehållande citron (t.ex. diskmedel) sätter sig katten gärna utanför. Katter avskyr i regel dofter av citrus. Skurar du golven med medel med ammoniak eller klorin , lockas den att kissa utanför då dessa ämnen påminner om ämnen i kattens urin.

För att hindra katten från att kissa utanför sin låda på den plats där den gör det, kan man efter noggrann rengöring av stället täcka området med folie, vilket ger en obehaglig känsla att trampa på eller lägga ut rivet citronskal. Ett annat sätt är att lägga ut lockande torrfoder på platsen. En katt äter aldrig på samma ställe, där den har förorenat. Risken finns naturligtvis, att den söker en ny toalett utanför lådan, men det är värt att prova och har gett gott resultat i många fall.

Rekommenderar varmt sprayen "Urine-Off" för rengöring där katten pinkat. Det tar bort allt! Dessutom innehåller det feromoner som gör att katten inte vill gå dit igen. Fungerar på tyger, möbler och väggar. Det blir en tillfällig fläck som försvinner. Urine-Off finns bland annat på Djurmagasinet.

 


Föroreningar i sängar och i möbler:

Om katten kissar i sängen eller i en av ägaren flitigt använd fåtölj, etc. där ägardoften sitter längst kvar, beror detta vanligen på, att katten känner sig otrygg, ensam eller övergiven. Genom att kissa där blandar den sin egen doft med ägarens och upplever på så sätt en viss trygghetskänsla.

Även om någon enstaka katt kan vara omöjlig i sig, beror denna beteendestörning - kattens protest mot något - till minst 90 % på kattägaren själv. Det gäller därför att finna orsaken till störningen och kattens missnöje. Det kan ta lång tid att nysta upp problemet och mycket tålamod i anspråk. När man väl funnit orsaken och ändrat på förhållandet, återgår oftast en nöjdare katt till sin forna renlighet i en tryggare tillvaro. Gör den det inte självmant, återstår andra hjälpmedel och ytterligare råd att ta till.


Avliva inte katten. Den är väl värd att få hjälp ur uppkomna problem av det här slaget.


Källa: Agria


Andras åsikter:

Lämna din tanke här!

Namn:
Kom ihåg mig!

E-mail: (publiceras inte)

Blogg:

Kommentar:

Trackback