Smuts!

Jag minns inte när jag började med min såkallade "ticks" eller "tvångshandling" Jag tror att jag alltid haft någots sort kontrollbehov, men aldrig ett sådant behov som börjat gå överstyr och som kräver så mycket energi. När jag var liten så ville jag att allt skulle vara rakt och jag mätte allt med min linjall,  allt skulle va på millimetern. Tilllslut ledsnade jag på mig själv och på något sätt så lyckades jag att sluta med det jag höll på med. Några år efter det så började jag ha järnkoll på vikten. Jag tränade mycket och åt lite för att jag ville gå ner i vikt trots att jag redan var helt normalviktig och såg ut som en underviktig. Men efter flytten från Luleå till Sundsvall så fungerade plötsligt inte det längre och jag bröt ihop totalt. Jag har så vitt jag minns alltid haft ett litet beroende av att tvätta mig ofta, men inte på det här sättet. Det har likom börjat att gå överstyr när jag började arbeta på förskola.

Jag känner mig smutsig ganska ofta. Om jag skall vara helt ärlig så har jag inte känt mig "ren" på väldigt, väldigt länge. Jag försöker att få bort den här obehagliga känslan genom att tvätta händerna och dusha ofta men efteråt känner jag mig lika smutsig igen. Det är som att smutsen inte går bort, som att smutsen är permanent! Jag kan göra slut på 250 ml tvål på en "bra" dag, en bra dag är då jag inte måste tvätta händerna så ofta. På en "dålig" dag kan jag göra mig av med över 500 ml, så vi måste ofta köpa storpack med tvål så att vi alltid har tvål hemma. Det tär på energin, plånboken och våran relation.

Jag behöver egentligen inte göra något speciellt för att tvinga mig själv att tvätta händerna. Jag måste göra det ändå ifall jag tagit i något smutsigt som man inte minns. Det är som att jag försöker skydda mig själv från att bli nersmutsad och därför måste jag tvätta händerna före och efter varje syssla. Men att ta ut soporna är rena döden för mig och har jag en dålig dag måste jag till och med dusha efter att jag tagit ut soporna för att jag känner mig totalt nersmutsad. Jag tycker också att det är jobbigt att städa eftersom det känns som all smuts hamnar på mig, och även om man dushat efteråt så känns det som man fortfarande är skitig.


Jag måste även byta ut handduken ofta eftersom den anses av mig också vara smutsig, eftersom jag tvättat händerna och fortfarande känner mig smutsig efteråt och då blir alltså även handduken smutsig. På mindre en en vecka så hade jag använt 17 st handdukar själv. Kläder använder jag bara 1 gång sedan läggar jag även dem i tvätten, jag kan bara inte förmå mig själv att lägga in smutsiga kläder i min garderob med nytvättat. Ni kan förstå att det blir en ganska rejäl hög med tvätt vid veckans slut.

Jag dushar varje morgon, jag kan inte klä på mig annars. Jag tvålar in mig 2 ggr med dushsvamp för att vara säker på att jag blir ren. Dessutom så använder jag shampoo och balsam varje gång jag dushar, jag kan ju inte dusha bara kroppen och låta håret vara smutsigt. Sedan beror det på dagen om jag måste dusha fler gånger eller om det räcker med en gång. Efteråt måste jag ha en nytt badlakan, ibland går det bra med min gamla men jag använder oftast inte badlakanet fler än 2 ggr.

Hur som helst, det här är bara en inblick i det jag gör mot mig själv varje dag.  Troligtvis så upplever ni inte samma tvång som mig när ni utför dessa och kan kanske inte sätta er in hur ansträngade det är att utföra. Men förhoppningsvis kommer jag få ta itu med den ångest som orsakar mitt kontrollbehov och maniska tvättande redan nu i höst. Jag hoppas verkligen det för det är fruktansvärt ansträngade att alltid känna sig smutsig hur mycket jag än tvättar mig. Det är som att min själ är smutsig och jag inte kan rentvå den.

Andras åsikter:

Lämna din tanke här!

Namn:
Kom ihåg mig!

E-mail: (publiceras inte)

Blogg:

Kommentar:

Trackback